Cultuurlezing Cyprus

Cultuurlezing Cyprus
Datum start
Tijd
11:00 - 12:30 uur
Locatie
Trainingsruimte 1

Cultuurlezing door Diana de Wild over "Cyprus, Eiland in beweging" aansluitend bij de tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Maak kennis met de archeologische rijkdom en kleurrijke cultuur van het Eiland Cyprus, een van de belangrijkste kruispunten van de oude beschaving in de Middellandse Zee. Met uitleg over archeologische topstukken uit de nationale collecties van Cyprus.

Cyprus, het eiland van Afrodite
Volgens de Griekse mythologie was Cyprus het eiland waar Afrodite, de godin van de liefde, na haar geboorte in zee aan land ging. Zij was niet de enige: Cyprus was in de oudheid een spil in handelsnetwerken, die het hele Middellandse Zeegebied omvatten. Vanaf oktober 2019 is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een tentoonstelling te zien over de oude culturen van dit prachtige eiland. De rijkdom van Cyprus was voor een deel te danken aan het metaal koper. Door de handel in koper kwamen de bewoners van Cyprus door de eeuwen heen in aanraking met alle grote culturen van het Middellandse Zeegebied, waaronder de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen. Deze contacten brachten niet alleen welvaart, maar ook nieuwe ideeën en goden naar het eiland: de belangrijkste godin van het eiland was de ‘Grote Godin’, later Aphrodite genaamd, een gehelleniseerde vorm van de oosterse Astarte. Zij zorgde voor de vruchtbaarheid van het eiland.
De kunst van Cyprus is beïnvloed door de vele culturen waarmee zij in aanraking kwam, maar hield ook een kenmerkend eigen karakter. Op de tentoonstelling zijn vele indrukwekkende voorwerpen te zien, die grotendeels geleend zijn uit de musea op Cyprus, maar ook uit een aantal andere archeologische musea en de eigen collectie van het RMO.

Te zien in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden tot/met 15 maart 2020. Prijs € 10,50 leden en € 13,00 niet leden.

LET OP; I.v.m. de Baby,- Peuter,- Kleutermarkt wordt de lezing gehouden in zaal 1/2 van het vergadercentrum.